Wereldwijd onderzoek heeft uitgewezen dat een toename van pollen in de lucht in verband wordt gebracht met een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. Het SARS-CoV-2 virus kan gebruik maken van de verzwakte immuunrespons als gevolg van blootstelling aan pollen. Dit is niet alleen het geval voor hooikoortspatiënten, maar ook voor mensen die niet allergisch zijn. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek ziekenhuis en Wageningen University & Research zijn vanuit Nederland bij het onderzoek betrokken. De resultaten zijn 9 maart gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. De resultaten zijn op 9 maart gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
Het was reeds bekend dat blootstelling aan stuifmeel in de lente de reactie van het immuunsysteem op virale infecties van de luchtwegen, zoals het verkoudheidsvirus, verzwakt. Dit effect treedt zowel op bij mensen die allergisch zijn voor pollen als bij mensen die niet allergisch zijn. Tijdens de uitbraak van het coronavirus werd opgemerkt dat in veel landen het aantal besmettingen pas begon te versnellen nadat de pollenconcentratie was toegenomen. Onderzoekers veronderstelden dat een immuunsysteem dat verzwakt is door blootstelling aan pollen, vatbaarder kan zijn voor het coronavirus.
Wereldwijd: meer pollen, meer infecties
Om dit te onderzoeken, bestudeerde een team van 150 wetenschappers de pollentellingen van 130 pollenstations in 31 landen, waaronder Nederland. Het polleneffect was aan het begin van de epidemie over de hele wereld zichtbaar. Uit de studie blijkt dat het aantal besmettingen toenam nadat de pollenconcentratie vier dagen eerder was gestegen. De infectiecijfers stegen met gemiddeld 4 procent nadat de pollenconcentratie met 100 pollen per kubieke meter was gestegen. De invoering van een lockdown halveerde dit effect, maar de versterkende invloed van de pollen bleef zichtbaar.
Ook in Nederland?
Dit versterkende effect werd ook in Nederland aangetroffen, maar het nam af na strenge statistische tests. Er werden diverse strenge statistische tests gebruikt om de grote hoeveelheid informatie te analyseren en te bepalen of er een verband bestond tussen pollen en het coronavirus. Dit was een uitdagende analyse omdat veel verschillende factoren bepalend zijn voor de besmettingsgraad. Bovendien eindigde de gegevensverzameling voor deze studie na 8 april, wat betekent dat een groot deel van de voorjaarsstuifmeelpiek niet in de analyse is opgenomen. Dit is gedeeltelijk de reden waarom het verband tussen pollen en het coronavirus niet duidelijk kon worden aangetoond voor Nederland.
Informatie verkregen van: https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/Environmental-Research/show-wenr/Meer-pollen-in-de-lucht-gerelateerd-aan-meer-coronabesmettingen.htm